Pieprz czarny ziarno

Pieprz czarny ziarno

Pieprz czarny  jest powszechnie używaną przyprawą. Dodaje się go do mięs, wędlin, pasztetów i ryb. Przyprawia się nim sałatki, dania z warzyw, jaj i serów, a także ciepłe i zimne sosy. Zawsze dodaje się go pod koniec przyrządzania potrawy.

350 pozycji w magazynie

5,20 zł

Dodaj do koszyka

30 Inne produkty w tej samej kategorii:

Więcej informacji

W naszej kuchni wciąż najczęściej używany jest pieprz czarny, który powstaje po wysuszeniu dojrzałych owoców. Coraz większą popularnością cieszą się również inne rodzaje przyprawy: zielony (to owoce zebrane przed dojrzeniem, zwykle sprzedawane w zalewie octowej) oraz biały (otrzymywany przez moczenie, suszenie i usunięcie zewnętrznej łuski dojrzałych owoców). Odmiany pieprzu różnią się intensywnością smaku, ale wszystkie mają podobny skład i właściwości. Pikanteria ziarenek to zasługa alkaloidu – piperyny. To związek, który doskonale wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, trzustkowego, jelitowego) i pomaga w leczeniu zaparć, nudności, wzdęć oraz  wydzielania gazów.

Składniki: czarny pieprz

Kraj pochodzenia: Wietnam

 

 

 

Komentarze

Napisz swoją recenzję

Pieprz czarny ziarno

Pieprz czarny ziarno

Pieprz czarny  jest powszechnie używaną przyprawą. Dodaje się go do mięs, wędlin, pasztetów i ryb. Przyprawia się nim sałatki, dania z warzyw, jaj i serów, a także ciepłe i zimne sosy. Zawsze dodaje się go pod koniec przyrządzania potrawy.

Napisz swoją recenzję